De steden El Puerto de Santa María, Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda vormen de punten van de geografische driehoek die de regio Jerez is. De streek is ook bekend als "El Marco".
  
"El Marco de jerez" beslaat een oppervlakte van ongeveer 10.550 hectare. De bodem bestaat uit "tierras albarizas" ("witte" grond), waar de beste wijngaarden bloeien. De grond is kalkhoudend en van organische oorsprong, want hij is afkomstig van de sedimentatie van het water van een binnenzee die de streek in het Oligoceen bedekte.
De eerste wijnstokken van El Marco werden volgens Avieno, een Romeins historicus, omstreeks 1100 v.C. ingevoerd door de Feniciërs, die de stad "Xera" stichtten.
  
In 138 v.C. veroverde Scipio Emilianus de stad: dit betekende het begin van een 400 jaar durende handelsstroom naar Rome. Reeds toen bestond er een eerste vorm van kwaliteitscontrole, opgelegd door de Romeinen: zij eisten dat de amforen waarin de wijn uit El Marco de Jerez zat, van vier A’s werden voorzien.
De Moren bezetten deze landstreek van 711 tot 1264 en doopten ze om tot Sherish, waarvan het Engelse woord sherry is afgeleid. Sherry is de naam waaronder de Britten, die al sinds de 11e eeuw "jerez" kopen, deze wijnsoort kennen.
  
Na de ontdekking van het nieuwe continent kwam de handel met Amerika op gang en El Puerto de Santa María speelde een sleutelrol, want doordat de stad aan de monding van de Guadalete-rivier ligt, voeren de schepen van deze haven uit. Talloze paleizen worden gebouwd voor "scheepsbevrachters van Amerika", handelaars die uit alle delen van de wereld afkomstig waren. Napolitanen, Genuezen, Engelsen, enz. handelden in wijn.
  
Op het einde van de 17e eeuw begonnen de grote buitenlandse investeringen in de regio. Engelse, Schotse, Franse, Nederlandse investeerders vestigden hun eigen bodega's, wat het internationale karakter van onze wijnen - nu bekend onder de namen D.O. Jerez, Xérès of Sherry beklemtoont
   
                    Foto's
   
Klik hier om foto's te zien.
   
   
  
   
 
    
   
     
   
 
   

     

   
 
   
   
  
   
  
    
   
© 2004-2006 Gutiérrez Colosia